Wat is mijn huis waard?

Wilt u weten wat uw woning waard is?
Wij zijn Opstal Taxateurs, een taxatiekantoor gespecialiseerd in het taxeren van woningen.

opstal_illus_uitwerken-1 (1)

Wat is mijn huis waard?

Als eigenaar van een woning of als koper van een nieuwe woning is het belangrijk om een goede berekening te hebben van de waarde van de woning. Een woningtaxatie biedt de oplossing voor deze vraag. Door middel van een woningtaxatie weet u precies wat de waarde van uw huis is. Tijdens een taxatie wordt er gekeken naar meerdere factoren die effect hebben op de waarde van de woning. Deze waarde is namelijk afhankelijk van de basisgegevens van de woning, de omgeving waar de woning staat, en de huidige woningmarkt.

Bij opstal taxateurs ontvangt u het
taxatierapport al binnen 2 dagen!
Binnen 24 uur een afspraak
Aangesloten bij de kamer Wonen van het NRVT
Ruim 13 jaar praktijkervaring
huisje

Woningwaarde

Een correcte waardebepaling van een woning is voor zowel de verkoper als de koper van een woning van groot belang. Zo wilt de verkoper geen geld mislopen en koper niet teveel betalen. Ook kan een woning koper niet voor meer dan 100% van de woningwaarde een hypotheek krijgen bij de bank. De accurate waardebepaling van een huis is dus van groot belang voor koper en verkoper.
huisje

Wat is woningwaarde?

De woningwaarde is te onderscheiden in de marktwaarde en intrinsieke waarde van een woning. De marktwaarde is de waarde waar een woning voor verkocht kan worden, ofwel de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis. De intrinsieke waarde van een woning is wat een woning daadwerkelijk waard is.
money-icon

Wat bepaalt de waarde van een woning?

De waarde van een woning hangt af van verschillende factoren die te maken hebben met het huis zelf en de marktvraag naar zo’n soort huis. Dit is onderverdeeld in intrinsieke woningwaarde en de marktwaarde van de woning.

Intrinsieke woningwaarde

Huis

 • Oppervlakte
 • Aantal kamers
 • Keuken- en badkamervoorzieningen
 • Staat van onderhoud
 • Eneriezuinigheid (energielabel)

Ligging

 • Groenvoorzieningen
 • Tijd naar snelweg oprit
 • Scholen/kinderopvang in de buurt
 • Supermarkten en winkels
 • Andere voorzieningen
 • Negatieve factoren als fabrieken in de buurt

Buurt

 • Samenstelling bevolking
 • Criminaliteit

Marktwaarde woning

Vraag

 • Hoeveel vraag is er naar dit soort huizen?
 • Zijn er investeerders actief in deze buurt, plaats of regio?
 • Hoeveel rek zit er nog in de financieringsmogelijkheden van potentiële kopers?

Aanbod

 • Hoeveel woningen met deze eigenschappen worden er aangeboden in deze buurt?
 • Hoeveel alternatieven zijn er in andere (soortgelijke) buurten?

Wat is mijn huis waard?

Om er achter te komen wat de waarden van jouw woning is zijn er drie manieren om de waarde te bepalen.

Zelf de woningwaarde berekenen met een online woningwaardecalculator

Door middel van een online woningwaardecalculator krijg je een schatting van de waarde van je huis. Dit gebeurd voornamelijk op basis van de prijsstijging in de markt op basis van alle verkochte woningen. Hierbij wordt helaas niet gekeken naar hoe relevant de transacties waren van de woningen en welke woningen overeenkomen met jouw woning. Woningen van veel groter formaat of die veel duurder zijn dan jouw woning worden ook meegenomen in deze schatting. Niet alle woningen in de markt zijn hetzelfde waardoor deze calculatie tools enkel een schatting kunnen geven en geen accurate berekening bieden.

Waardebepaling woning opvragen bij het Kadaster

Bij het Kadaster kunt u online een waarderapport opvragen van jouw woning. Het Kadaster houdt rekening met meerdere factoren die effect hebben op de waarde van een woning en kan daardoor op een betrouwbaardere schatting komen. Het kadaster beschikt over informatie van alle woningen en verkooptransacties in Nederland. Hierdoor wordt jouw woning vergeleken met andere woningen die wel overeenkomen met het profiel van jouw woning. Op deze manier komen zij tot een nauwkeurigere schatting van de waarde van jouw woning.

Een taxateur inhuren die langskomt

Een erkend taxateur kijkt naar alle factoren die de waarde van een huis beïnvloeden. Zo kijkt een taxateur naar de markt en naar de staat van het huis. Op basis van de Intrinsieke woningwaarde en de marktwaarden wordt een taxatierapport opgesteld. Bij het afsluiten van een hypotheek vraagt de bank om een taxatierapport. Als woningeigenaar kunt u dit ook gebruiken om de vraagprijs van uw woning te bepalen.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning verhogen?

De waarde van je woning is opgebouwd uit het wooncomfort en de woninglasten. Door het comfort te verhogen en de lasten te verlagen, verhoog je de waarden van je woning.

Wooncomfort verhogen

Een woning met een (grotere) tuin, grote slaapkamers en een ruime keuken waar alle voorzieningen ingebouwd zijn, zijn vaak meer waard per vierkante meter. Ook de ligging van de tuin, zoals een tuin op het zuiden, kan meer wooncomfort bieden. Vaak zijn dit factoren die lastig te beïnvloeden zijn. Maar het goed onderhouden van jouw woning, zorgt ervoor dat het wooncomfort hoog blijft. Een slecht onderhouden woning brengt extra opknapkosten en te investeren tijd met zich mee voor de koper. Hierdoor is een koper bereid minder geld neer te leggen voor jouw woning. Hier is bijvoorbeeld te denken aan het onderhoud van de constructie van het huis zoals deuren, ramen, vloeren, kozijnen, en het dak. Maar ook de verfraaiing van de woning heeft invloed op het wooncomfort. een goed bijgehouden tuin en afgewerkte kamers verhogen het wooncomfort.

Woonlasten verlagen

Hoge woonlasten hebben een negatieve invloed op de waarde van de woning. Het energielabel van de woning vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Zonnepanelen en een betere isolatie kunnen in principe dus de woningwaarde verhogen. Deze maatregelen verlagen de energiekosten waardoor de woningeigenaar elke maand meer geld overhoudt. Energiezuinige woningen zijn geliefd bij potentiële woningkopers, zij zijn dan ook bereid hier meer voor te betalen.

Wat is het verschil tussen de marktwaarde en WOZ waarde van een woning?

De marktwaarde is de waarde die gebruikt wordt bij de verkoop van een woning, dit is de meest actuele waarde van de woning. De WOZ waarde is de waarde die de gemeente oplegt op 1 januari van het vorige jaar. Deze waarde gebruikt de gemeente op te bepalen hoeveel gemeentelijke belasting er betaald moet worden door de woningeigenaar.

Als je gaat bieden op een woning dan is het belangrijk om een goede referentie te hebben van de waarde. De marktwaarde heeft een hogere nauwkeurigheid bij het bepalen van een openingsbod, dan de woz waarde.

De WOZ waarde is veel lager dan de vraagprijs, klopt deze vraagprijs wel?

In een huizenmarkt waarin de verkoopprijzen stijgen en de woz waarde bepaald worden op een vast moment per jaar, is het normaal dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ waarde. De WOZ waarde is de waarde die de woning heeft volgens de gemeente op 1 januari vorig jaar. Hierdoor is dit altijd een verouderde indicatie. Dit betekend dat als de prijzen in de huize markt stijgen de WOZ waarde hier achter aan loopt en dus altijd lager zullen zijn dan de actuele marktwaarde. Om te bepalen of de vraagprijs voor een huis reëel is kunt u een taxatie aanvragen. Een taxatie is gebaseerd op actuele marktinformatie en is daardoor meer geschikt voor een indicatie.
opstal_illus_werkgebied-1

Wij kunnen in de volgende regio's taxaties verzorgen

Vestiging Haarlem

Vestiging Akersloot

Akersloot, Limmen, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Wijk aan Zee, Velsen-Noord, Heiloo, Alkmaar, Oudorp, Koedijk, Sint Pancras, Stompetoren, Schermerhorn, Bergen, Egmond, Schoorl, Hargen aan Zee, Groet, Warmenhuizen, Heerhugowaard, Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, De Noord, Obdam, Hensbroek, Spierdijk, De Goorn, Avenhorn, Ursem, Schermerhorn, Noordbeemster, Westbeemster, Middenbeemster, Oosthuizen, Graft, De Rijp, Oost-Graftdijk, West-Graftdijk, De Woude, Markenbinnen, Westknollendam, Oostknollendam, Krommenie, Assendelft, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan, Zaandam, Westzaan, Oostzaan, Kalf, Spijkerboor, Purmerend, Purmerland, Ilpendam, IJmuiden, Driehuis, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velserbroek, Spaarnwoude, Spaarndam, Bloemendaal, Bloemendaal aan Zee, Overveen, Zandvoort, Aerdenhout, Bentveld ,Haarlem, Haarlemmerliede, Zwanenburg, Heemstede, Cruquius, Bennebroek, Vogelenzang, Zwaanshoek, Hoofddorp, Amstelveen, Aalsmeer, Nieuw-Vennep, Hillegom, Lisse, De Zilk, Noordwijkerhout.

opstal logo
Wat is mijn huis waard?