Veelgestelde vragen

Om meer duidelijkheid te geven, geven wij hier antwoord op de meest gestelde vragen over taxaties
Opstal Taxateurs

Taxatie

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van uw vastgoed door een deskundige, bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand. Er wordt daarbij onder andere rekening gehouden met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.

De taxatiewaarde van een bestaande woning is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek en moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur, die zelf niet betrokken is bij de koop of verkoop van de woning.

Lees hier meer over de taxaties van Opstal Taxateurs

Wanneer vraagt u een woningtaxatie aan?

Als u een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt de geldverstrekker een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd. De waarde van uw woning hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld van de gemeente waar de woning staat, de buurt, of het dichtbij allerlei voorzieningen is, de aanwezigheid van een tuin of balkon, de staat van het onderhoud, de indeling, eventuele isolatie, de inhoud en oppervlakte en of er erfpacht geldt.

Vraag hier uw taxatie bij Opstal Taxateurs aan

Wat is het verschil tussen aankoopprijs en taxatiewaarde?

Het is zaak dat er weinig verschil zit tussen de aankoopprijs en de taxatiewaarde. Als uw woning een stuk lager wordt getaxeerd, is er een probleem. De maximale hypotheek die u kunt krijgen, is namelijk niet alleen gebaseerd op inkomen, maar ook op de waarde van uw woning. U kunt vaak niet meer lenen dan 100% van de koopsom of getaxeerde waarde.

Voor bijkomende kosten kunt u vaak al 4% rekenen en - tenzij u starter op de woningmarkt bent - 2% voor overdrachtsbelasting. Als u geen eigen geld hebt krijg u de hypotheek misschien niet rond en gaat de koop dus niet door.

Hoe lang duurt een taxatie van een woning?

De duur van de taxatie van een woning is meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie tevens vragen stellen aan de eigenaar. Om de tijd te verkorten en ervoor te zorgen dat alle onderdelen van het huis in het rapport belanden, is het verstandig om vooraf een overzicht te sturen aan de taxateur van renovaties, vernieuwingen en andere zaken die van belang zijn voor de staat van het huis. Daarbij is het ook van belang om alvast informatie te verzamelen voordat een taxateur langskomt, zodat de taxatie soepeler kan verlopen.

Het taxatierapport

Waarom een taxatierapport?

U heeft een taxatierapport nodig als u om uiteenlopende redenen de waarde van uw woning wilt weten. Voor de aanvraag van een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig. Banken en hypotheekverstrekkers eisen een gevalideerde taxatie om zeker te zijn van de onafhankelijkheid van de taxateur. De woningwaarde uit het rapport wordt gebruikt bij de hypotheekaanvraag om de hoogte van de hypotheek te bepalen.

U heeft niet altijd een gevalideerde taxatie nodig. In sommige situaties is een ongevalideerde taxatie voldoende. Hierbij kunt u denken aan het schatten van de vraagprijs bij woningverkoop, het afsluiten van een verzekering of het bepalen van de meerwaarde na een verbouwing.

Lees hier meer redenen voor een taxatierapport

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

Een taxatierapport is beperkt geldig, omdat banken een recente schatting van de woningwaarde willen. De geldigheid van het rapport ligt meestal tussen de drie en zes maanden. De exacte geldigheidsduur is afhankelijk van de geldverstrekker. De geldigheid is niet te verlengen, omdat het een momentopname van de woningwaarde is.

Hoe wordt een taxatierapport gemaakt?

De taxateur voert een opname van uw woning uit. Deze opname van de woning vindt zowel op afstand als op locatie plaats. De taxateur doet op afstand onderzoek naar bijvoorbeeld kadastrale informatie en informatie over vergelijkbare objecten in de omgeving. Bij de opname van de woning op locatie onderzoekt de taxateur de woning op onder andere de bouwkundige kwaliteit, staat van onderhoud en niveau van de afwerking. Op basis van deze details stelt de taxateur het taxatierapport op. Hierin staat de woningwaarde beschreven. Als u een gevalideerd taxatierapport nodig heeft, beoordeelt een validatie-instituut het rapport aan de hand van kwaliteitseisen. Meestal verzorgt het NWWI de validatie.

Meer lezen over woningtaxaties van Opstal Taxateurs

Validatie

Wat betekent ‘gevalideerd taxatierapport’?

Een gevalideerd taxatierapport is een rapport dat is ‘gevalideerd’ door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). U heeft zo’n gevalideerd taxatierapport nodig bij een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en meestal ook bij niet-NHG hypotheken. Dit rapport moet voldoen aan zeer veel eisen. Daarom is er een speciaal instituut (het NWWI) dat controleert of het rapport aan alle eisen voldoet en het rapport gaat valideren als dat het geval is. Alle geldverstrekkers accepteren een NWWI-taxatierapport. Wilt u een taxatierapport laten opstellen voor waardevaststelling in verband met een voorgenomen verkoop? Dan is een niet-gevalideerd rapport voldoende.

Lees hier meer over de validatie van een taxatierapport

Wat is een NWWI-validatie?

Eigenlijk is een NWWI-validatie een soort achtergrond-check van het taxatierapport dat de taxateur heeft opgesteld. Het instituut beoordeelt het rapport en kijkt of de taxateur goed te werk is gegaan. Ook stelt zij vast of het rapport voldoet aan de vastgestelde richtlijnen, of de onderbouwing van de waarde correct is en alle vereiste bijlagen aanwezig zijn. Zodra het taxatierapport is gevalideerd door het NWWI krijgt het een unieke code. Hierdoor kan een gevalideerd rapport niet meer aangepast worden zonder toestemming van het instituut.

Lees hier meer informatie over Validatie instituten

Wat betekent NWWI?

NWWI staat voor Nederlandse woning waarde instituut. Dit is een keurmerk voor woningtaxaties. Er zijn duidelijke richtlijnen waar een taxatie aan moet voldoen.
opstal logo
Veelgestelde vragen